Importanta cunoasterii de sine in cuplu. Putem evita relatiile dependente in care cersim..

Pretuirea de sine sau acceptarea propriei persoane, este un factor determinat in relatiile noastre afective. Atribuindu-ne mai multa valoare putem evita relatiile dependente in care cersim atentia celuilalt pentru a avea dreptul de a exista.

Iubirea de sine si iubirea de celalalt sunt strans legate intre ele. Unii oameni iubesc atat de mult incat de distrug. De fapt, acesti oameni nu se iubesc suficient pe ei insisi. 



Iubirea de sine ne permite sa fim noi insine, cu bune si rele, fara a astepta aprobarea celorlalti, fara dorinta de a controla, fara a deveni dependenti. Cel care nu se iubeste ii cere partenerului sa-l iubesca in locul sau. Cere mereu dovezi de iubire, ii este teama sa nu piarda fiinta iubita, asteptarile sale sunt din ce in ce mai mari iar el devine tot mai dependent.

Multi oameni cred ca o relatie le va aduce fericirea dar a cauta fericirea in exterior nu este o solutie. Daca renuntam la a ne face timp pentru noi, la a ne dezvolta, la a ne satisface propriile dorinte si lasam partenerul sa dicteze termenii relatiei, daca vom ajunge sa ne traim viata prin celalalt, nu ne vom simti niciodata cu adevarat respectati. Intr-o relatie adevarata nevoile partenerului sunt la fel de importante ca ale noastre. Cu nimic mai importante si cu nimic mai putin importante. La fel de importante. Orice relatie depinde de ceea ce e dispus fiecare sa investeasca pentru a o mentine.

Oamenii intra intr-o relatie in calitate de vanatori, ei vaneaza iubirea cautand ceea ce cred ei ca au nevoie si sperand ca vor gasi toate aceste lucruri in partener. Cu timpul descopera insa ca ceea ce cauta nu se afla acolo. Fericirea incepe din interior odata cu acceptarea propriei persoane prin constientizarea si acceptarea propriei persoane cu bune si rele, calitati si defecte. Ne putem gandi ca ceea ce ne place mai putin la propria persoana ne face de fapt sa fim unici, ne deosebeste de ceilalti. Eu le spun „imperfectiunile care creeaza perfectiunea”. Ar fi probabil plictisitor ca toti sa fim la fel, sa avem aceeasi infatisare, aceeasi inaltime, greutate etc.

E important sa traim in armonie cu noi insine, cu corpul, mintea si spiritul nostru pentru ca, asa cum spunea Miguel Ruiz in cartea sa Arta de a iubi „daca nu placi o persoana te poti indeparta de ea dar daca nu te placi pe tine insuti, nu ai unde sa pleci”.

Asteptarile reprezinta unul din principalele motive pentru care relatia esueaza. Cu cat pretuirea de sine este mai scazuta, cu atat mai mult cautam fericirea prin partener. Il facem responsabil pentru fericirea noastra. Asteptam ca el sa aiba o anumita atitudine, aceea care credem ca noi ca este adevarata, asteptam ca dragostea lui sa ramana vesnica si, mai ales, asteptam si impunem fidelitate acestuia. Astfel partenerul devine un mijloc prin care ne satisfacem nevoile, prin care ne proiectam temerile si traim mereu cu dorinta ca asteptarile noastre sa fie satisfacute dar si cu teama ca partenerul nu va putea veni in intampinarea acestora. 

Fidelitatea pe care o cerem partenerului nu este o obligatia a acestuia, este o alegere libera. Ea este realizata in cunostinta de cauza pentru ca este apreciata ca fiind corecta si benefica pentru sine si cuplu. Fidelitatea nu poate fi pretinsa ci doar castigata, ea tine de alegerea fiecarei persoane si este in primul rand un angajament pe care il luam fata de propria persoana si nu o promisiune fata de celalalt.

Intimitatea cu celalalt se sprijina pe o capacitate de interiorizare personala. Atunci cand banii, copiii si aprecierile celuilalt nu mai reprezinta motive suficiente pentru a ramane impreuna, evolutia personala poate deveni factorul care ii permite relatiei sa dureze.

A ne iubi nu inseamna a ne sacrifica, a renunta la propria persoana. Respectandu-ne ne vom face respectati. Ni s-a spus: „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”. Iubirea de sine nu este egoism. Egoismul este o lipsa de incredere. Egoistul vorbeste doar despre el, se gandeste doar la el. A ne iubi inseamna a ramane liberi, a ne dezvolta talentele, a realiza lucrurile pentru care am fost facuti. A ne iubi inseamna a ne construi o structura interioara solida, a ne considera intregi, liberi, egali cu ceilalti, facuti pentru a iubi.

Privim iubirea ca pe o intamplare fericita ce trebuie traita, e ca o loterie, insa pentru a castiga trebuie sa cultivam iubirea de sine, independent de conditiile cuplului pentru a putea oferi ceva relatiei in loc sa-i cerem mereu cate ceva.


Surse:

Ferrini, P. Linistea inimii
Ruiz, M. Arta de a iubi

Comentarii